Go4it vă recomandă: sistem office decent cu 900 lei (Componente PC)

mai 26 16:40 2009

Deşi vânzările de calculatoare portabile au crescut foarte mult în ultimii ani, sistemele desktop reprezintă încă soluţia cea mai ieftină pentru utilizatorii cu buget redus care vor să-şi achiziţioneze un PC. În continuare vom încerca să oferim câteva sfaturi celor care doresc o configuraţie decentă şi ieftină, orientată spre lucrul în mediul office. Articolul nu se adresează cunoscătorilor, celor care ştiu să overclock-eze procesorul din BIOS sau pasionaţilor de scoruri record în 3DMark Vantage. Ne adresăm utilizatorului de rând, care ştie că un procesor Intel şi un procesor AMD nu pot fi schimbate între ele pe o placă de bază. De asemenea, vrem să le dăm o mână de ajutor celor care au pierdut contactul cu piaţa IT în ultimii ani şi care, pentru achiziţionarea unui PC, nu vor merge într-un lanţ de magazine sau un supermarket.

Voi insista puţin pe această ultimă idee. Nu am nimic împotriva lanţurilor de magazine care comercializează electrocasnice şi produse IT. În ultimii 2-3 ani obişnuiam să le vizitez pentru a sonda piaţa şi nu o singură dată am achiziţionat prodm use în acest fel. Am ceva împotriva sistemelor asamblate care sunt comercializate în aceste magazine. Nu am recomandat nimănui cumpărarea unui PC preasamblat şi aceasta din mai multe motive. De cele mai multe ori componentele folosite de producător sunt cele mai ieftine de pe piată şi probabilitatea ca ele să cedeze într-un viitor apropiat este mare. Mai mult, în sistemele vândute în supermarket-uri se găsesc componente vechi, care foarte probabil au rămas nevândute în stocul unui importator. Nu în ultimul rând, de cele mai multe ori, cu aceeaşi bani cu care găseşti un sistem preasamblat în magazin poţi să-ţi achiziţionezi un sistem pe componente, mai bun, din altă parte.

Un sistem office fără pretenţii

În acest articol ne vom adresa celor care vor să-şi cumpere un sistem ieftin, bun pentru editarea documentelor, navigarea pe Internet şi redarea conţinutului multimedia (muzică, filme). Nu voi recomanda o configuraţie pentru pasionaţii de jocuri sau pentru aplicaţii profesionale. Vom începe prin a spune că, în principiu, un sistem creat în jurul unui procesor Intel este mai scump decât unul bazat pe un CPU de la AMD. Seria Core 2 Duo de la Intel domină momentan piaţa, însă ele nu sunt recomandate pentru o soluţie „de buget”. Un procesor dual core de la AMD va îndeplini cu brio sarcinile descrise mai sus, în ciuda faptului că este bazat pe o arhitectură mai veche.

În practică, puteţi alege un Athlon 64 X2 4850e, 5050e, 7750 sau 7850, ori cele din mai vechea serie 5000+. Ele costă între 200 şi 300 lei. Evitaţi modelele ieftine din seria Sempron sau Athlon 64 LE. În plaja de preţuri menţionată se pot găsi şi procesoare de la Intel cu performanţe similare, mai precis modele din seria Core 2 Duo E5000, însă ele trebuiesc fixate pe o placă de bază mai scumpă. Pe de altă parte modele mai ieftine Core 2 Duo E2000 sunt într-o clasă de performanţă inferioară celor recomandate de la AMD. Deoarece în afară de procesor şi placa de bază celelalte componente ale unui sistem sunt comune indiferent de platformă, diferenţa de preţ între un sistem AMD şi unul Intel este dată de doar de această combinaţie iniţială. La acelaşi nivel de performanţă, un sistem Intel ar putea fi mai scump cu 200-300 lei sau chiar mai mult decât unul AMD. Nu vom lua în calcul potenţialul de overclocking al sistemelor, ele nefiind create pentru jocuri sau aplicaţii pretenţioase.

Cutia procesorului AMD Athlon X2 7750

Soluţia optimă pentru un sistem office ieftin o reprezintă o placă de bază cu placa video încorporată. Performanţa în jocuri nu este o prioritate, iar un chipset video integrat este de-ajuns pentru sarcinile cu care va fi încărcat sistemul. În funcţie de procesorul pe care-l achiziţionaţi, placa de bază va trebui să aibă socket AM2 sau AM2+. Dintre procesoarele AMD recomandate, doar modelele Athlon 64 X2 7750 şi 7850 sunt compatibile cu socket-ul AM2+. Există plăci de bază care acomodează atât procesoare AM2, cât şi AM2+. În ceea ce priveşte chipset-ul, noi recomandăm modele de la AMD din seria 700, de preferat 770 sau 780, sau de la Nvidia, din seria GeForce 8000 (8100, 8200). În funcţie de monitorul pe care-l deţineţi sau îl veţi achiziţiona va trebui să verificaţi dacă placa dispune de ieşiri video VGA, DVI sau HDMI. Mare majoritate a plăcilor recomandate mai sus dispun de un conector VGA (D-Sub cu 15 pini). Un conector DVI ar fi mai indicat, însă monitoarele entry level şi accesibile la preţ nu dispun de o astfel de intrare.

Numărul slot-urilor de memorie RAM de pe placa de bază nu este chiar important. Aveţi nevoie doar de două şi este recomandat să folosiţi un singur modul de 2 GB DDR 2 la 800 MHz. Puteţi opta şi pentru o configuraţie 2×1 GB, cu aceleaşi specificaţii. Nu aveţi nevoie de module cu radiatoare sau specificaţii exotice. Memoriile standard DDR2 la 800 MHz îşi vor face treaba foarte bine. Nu recomandăm o cantitate mai mare de memorie doarece un sistem de operare pe 32 de biţi, cum sunt Windows XP şi Vista în versiunile cele mai populare, nu poate folosi mai mult de 3 GB RAM, diferenţaplu de peformanţă dată de 1 GB în plus putând fi trecută cu vederea.

Placă de bază cu socket AM2/AM2+

Harddisk-ul îl puteţi achiziţiona după nevoile personale. Nu recomand însă unul mai mic de 160 GB. Una din specificaţiile sale la care nu trebuie să renunţaţi este capacitatea de 8 MB de memorie buffer. Din fericire, majoritatea modelelor actuale dispun de ea. În ceea ce priveşte unitatea optică, opriţi-vă la un DVD writer simplu, fără suport LightScribe sau alte facilităţi speciale. Dacă doriţi discuri inscripţionate, cumpăraţi blank-uri printabile şi o imprimantă cu suport pentru CD/DVD-uri.

De cele mai multe ori carcasa şi sursa de alimentare nu sunt importante pentru utilizatorii obişnuiţi. Prea puţini sunt interesaţi de o sursă decentă. Noi vă recomandăm o sursă cu o putere de cel puţin 400W care să coste aproximativ 100 lei. Evitaţi-le pe cele ieftine care pot fi achiziţionate cu 50 lei. În ceea ce priveşte carcasa nu trebuie să căutaţi ceva sofisticat însă câteva porturi USB frontale ar fi indicate. De asemenea, unul sau mai multe ventilatoare care să scoată aerul din carcasă ar fi bune.

Dacă bugetul este foarte limitat şi nu dispuneţi deja de un monitor, vă recomandăm un model de 19”. Cele mai multe care se găsesc la ora actuală au aspect wide. Prin unele magazine se mai găsesc şi modele cu aspect 4:3 care sunt mai potrivite dacă nu sunteţi pasionaţi de filme. Altfel, vă recomandăm monitoarele cu aspect 16:10 şi rezoluţie de cel puţin 1440×900. Cele mai noi, cu aspect 16:9, vin cu o rezoluţie de 1366×768, afişând mai puţine linii orizontale şi implicit, mai puţină informaţie pe ecran. Avantajul oferit de acestea din urmă faţă de cele 16:10 pentru vizionarea filmelor este infim.

Monitor de 19

Preţul unei configuraţii cu componentele recomandate mai sus variază între 900 lei şi 1050 lei. Cu câteva compromisuri se poate atinge şi o sumă de doar 800 lei. Performanţa acestui sistem va fi mai mult decât decentă în mediul office, putând fi rulate cu uşurinţă chiar şi filme HD 1080p comprimate. Alături de unitatea centrală puteţi achiziţiona un monitor de 19”, cu aspect wide sau nu, al cărui preţ poate varia în jurul cifrei de 400 lei. Pasionaţii de jocuri sunt sfătuiţi să aştepte un viitor articol cu o configuraţie de gaming de buget deoarece prezenta nu li se adresează. Cei interesaţi de o staţie de lucru ceva mai performantă, care să nu fie neapărat bună pentru jocuri, vor putea citi în viitorul apropiat un articol similar.

[…]

Cuvinte cheie: Sfaturi achizitie, sistem office, calculator ieftin

Subiecte asemănătoare:
» Tips & Tricks – ce trebuie să ştii dacă vrei să achiziţionezi un LCD TV
» Tips & Tricks – la ce să te uiţi când cumperi un laptop

Articol original – Go4it vă recomandă: sistem office decent cu 900 lei, de pe site-ul go4it.ro

Citeste tot la go4it.ro

  Categories: