Nikon D40

iunie 10 15:40 2009

Daca vrei sa te apuci de facut poze artistice, sau sa inveti meserie iti trebuie o camera foto DSLR, iar Nikon D40 este un candidat destul de performant si mult mai accesibil decat noile modele. Nikon D40 poate fi gasit la un pret de aproximativ 1.580 de lei. Ai sa fii surprins ce poti face cu cei 6 megapixeli ai senzorului din Nikon D40, desi modelele DSLR mai noi te orbesc cu peste 10 megapixeli. Mai intai ar trebui sa-ti arunci privirea pe cateva dintre specificatiile tehnice ale lui Nikon D40.

  • senzor CCD (format DX) de 6,1 MP
  • ISO 200 – 3200
  • fotografiere in rafala cu 2,5 cadre pe secunda la ISO 3200
  • LCD 2,5″ – rezolutie 230.000 px
  • stocare – carduri SD / SDHC
  • sisteme interne de prelucrare a imaginilor: D-Lighting, scoatere efect ochi rosii, monocromare si filtru
  • baterie litiu-ion EN-EL9 (7.4 V, 1000 mAh)
  • obiectiv AF-S DX 18-55 mm F3.5-F5.6 G II inclus in pachet
  • greutate – 522 g cu baterie

Ca sa ne intelegem bine de la inceput, Nikon D40 nu este un aparat DSLR profesional, ci unul cu care poti scoate poze bune si cu care poti invata cum sa lucrezi cu parametri si reglajele foto. Sigur, cu Nikon D40 nu este atat de simplu precum apasarea declansatorului la aparatele foto compacte si ultracompacte, dar sunt absolutg sigur ca vei vedea o diferenta de calitate de la cer la pamant daca inveti sa-l folosesti.

Nikon D40 – un inceput bun pentru amatori

Nikon D40 – un inceput bun pentru amatori

Rezolutia este unul dintre aspectele importante la un aparat foto, dar putini stiu ca lentilele si calitatea lor sunt cu mult mai importante. De aceea nu vei reusi in viata ta sa faci o poza mai buna cu un aparat compact cu rezolutia de 12 megapixeli (sa zicem…) decat cu Nikon D40 sau orice alt aparat foto DSLR. Nu te uita deci urat la rezolutia de 6 megapixeli a lui Nikon D40.

Nikon D40 nu are focalizare automata. Da, trebuie sa faci asta din obiectiv. Unii vad un dezavantaj in treaba asta, dar n-ai sa vezi in viata ta un artist fotograf folosind vreodata focalizarea automata, oricat de sofisticat ar fi aparatul. Daca vrei neaparat focalizarea automata trebuie sa cumperi un obiectiv separat care sa aiba motor de focalizare incorporat.

Ca orice DSLR si Nikon D40 poate fi accesorizat

Ca orice DSLR si Nikon D40 poate fi accesorizat

Spre deosebire de aparatele foto DSLR mai noi si mai sofisticate, Nikon D40 nu are sistem de curatare a senzorului. Va trebui deci sa te bazezi tot pe pompita de suflat cu care se jucau in trecut fotografii. Ecranul LCD incorporat are diagonala de 2,5 inch si o rezolutie rezonabila, de 230.000 de pixeli. Fotografii experimentati folosesc insa mereu vizorul optic care la Nikon D40 este mare, cu o raza de vizibilitate de 95% si cu capacitate de marire de 0,8x.

Doar pentru ca este un aparat mai vechi (lansat in 2006), asta nu inseamna ca Nikon D40 nu e destept. Vine cu un sistem proprietar, Nikon 3D Color Matrix Metering II, care analizeaza automat fiecare scena in functie de luminozitate, contrast, culori, marimea si pozitia umbrelor si surselor de lumina, distanta pana la subiect in functie de focalizarea aleasa si compara toate datele cu cele dintr-o baza de date de peste 30.000 de poze. Sigur, te lasa sa faci poze dupa capul tau, dar iti ofera sugestii in timp real despre ce ar trebui sa faci ca sa scoti o poza cat mai buna.

La vremea lui, Nikon D40 a fost unul dintre cele mai mici aparate foto DSLR si il recomand oricui vrea sa se apuce de facut poze in adevaratul sens al cuvantului, folosindu-si creativitatea si un buget – sa fim sinceri – destul de redus.

Ai un Nikon D40 acasa? Spune-ne daca iti place sa lucrezi cu el.

©2009 GiZ – Gizmo, Gadget, Tehnologie. All Rights Reserved.

.Citeste tot la giz.ro.

  Categories: