Google Drive îţi mută hard disk-ul în cloud

februarie 27 18:20 2012

Se înteţesc zvonurile privind lansarea – chestie de săptămîni – lui GDrive, soluţia de sincronizare a desktop-ului cu cloud-ul de la Google. Am încercat să vedem ce se ştie despre GDrive, care îi sînt concurenţii, care sînt preţurile practicate, precum şi dacă există deja o soluţie asemănătoare pe piaţă.

Google Drive nu este vreun produs surpriză. Se vorbeşte despre el de cinci ani şi chiar trebuia lansat încă din 2008, dacă cineva de la Google nu se răzgîndea în ultima clipă. De cîteva zile însă, zvonurile din presă spun că lansarea GDrive ar fi o chestie de săptămîni, maximum o lună, două. Mai mult, se pare că CEO-ul Larry Page se ocupă personal de acest proiect.

Ce este, de fapt, GDrive

Denumirea GDrive vine, aşa cum probabil nici nu e greu de intuit, de la Google Drive şi este o soluţie de sincronizat desktop-ul local cu cloud-ul. Ştiţi ce este DropBox? Dacă da, atunci GDrive este “dropbox”-ul lui Google, cu avantajul de a fi perfect integrat cu Apps-urile deja celebre. Dacă nu ştiţi, atunci, pe scurt e cam aşa: îţi creezi un folder pe HDD (sau un drive întreg) ale cărui fişiere de orice fel vor fi uploadate & sincronizate în timp real cu cloud-ul. Evident, se va pune problema de capacitate gratuită versus plătită, respectiv de preţuri, dar despre asta vorbim ceva mai încolo.

Pe internet sînt utilizatori care se laudă au anunţat că deţin deja GDrive în contul de Google, însă cum nimeni nu a confirmat lansarea, screenshot-urile publicate pot fi suspectate de a fi prelucrări în Photoshop. Pe de altă parte, o verificare sumară la adresa https://drive.google.com/ va afişa eroarea Not Found 404, semn că subdomeniul a fost deja rezervat, deci oamenii sînt pregătiţi să ruleze ceva acolo.

Concurenţa

DropBox şi Box reprezintă deja două start-up-uri de mare succes. Pe iCLoud-ul de la Apple şi pe SkyDrive-ul lui Microsoft poate le ştiţi sau nu. Mai sînt şi altele, mai puţin cunoscute.

DropBox. Are 45 milioane de membri. A ajuns de la 250 milioane de dolari, la 4 miliarde de dolari, la ultima evaluare de anul trecut. E cel mai cunoscut poate şi pentru că e simplu şi intuitiv. Forbes povesteşte că, în 2009, Steve Jobs însuşi le-a pus pe masă valiza cu 800 milioane de dolari. Dar s-a trezit în situaţia neplăcută de a fi refuzat de un puşti de 26 de ani pe nume Drew  Housten, unul dintre fondatorii DropBox. Doi ani mai tîrziu, în iunie 2011, Apple lansa iCloud, soluţia proprie de Cloud Sync care va fi integrat în următorul Mountain Lion OS.

Box. Are doar 8 milioane de membri. Valoarea i-a crescut de la 35 milioane de dolari la 550 milioane, cît a fost evaluarea în august 2011. Şi Box a refuzat cîteva oferte de cumpărare.

iCloud. Soluţia de CloudSync a lui Apple deja lansată, dar va fi integrată într-un sistem de operare abia de la următorul Mountain Lion OS. Cine vrea să şi-l instaleze şi folosească de-acum trebuie să-şi updateze sistemul la OS X Lion v10.7.2. Se poate testa şi pe PC-uri. Necesită Windows Vista (SP2) sau Windows 7.

SkyDrive. Omologul de la Microsoft lansat oficial prin 2008 şi numit iniţial Windows Live Folders. SkyDrive va fi inclus în următorul Windows 8. N-am testat, nu ne putem pronunţa.

Kumosync

Kumosync nu e chiar un concurent pentru cei de mai sus, însă e o soluţie de cloud sync deja funcţională care foloseşte chiar spaţiul Google. Mai precis spaţiul Google Docs.

Se downloadează. Se instalează simplu. Intri în Kumosync, mergi în Settings şi te conectezi la Google Account. Apoi desemnezi un folder de pe desktop ale cărui fişiere vor fi uploadate automat (şi sincronizate pe parcurs, automat, la un interval setat sau la orice modificare) în Google Docs.


Folderul respectiv poate conţine atît fişiere compatibile Google Docs (Documents, Presentations, Spreadsheets etc) cît şi ORICE alt tip de fişiere. Spre exemplu, noi am pus şi mp3-uri pe care ulterior ni le-am văzut online, în lista de Docs. Evident, cele compatibile se pot deschide/vedea/edita din browser, celelalte nu. Însă se pot descărca. Probabil că am fi putut rula online şi mp3-urile, dacă am fi avut activ în România serviciul Google Music.


De asemenea, Kumosync permite existenţa mai multor conturi pe care să le sincronizeze. Şi permite şi subfoldere.
Cerinţe: un cont de Google, Microsoft .Net Framework 3.5, Windows XP, Vista, Windows 7.
Aplicaţia e free însă depinde de spaţiul deţinut în Google, 1GB implicit sau extra storage-ul cumpărat. Şi cu asta ajungem şi la preţuri.

Preţuri versus spaţii de stocare

Google (viitorul GDrive) oferă gratis 1 GB. Următorii 20 GB costă 5$/an. Apoi 80 GB = 20$/an. Urmează restul preţurilor Google pentru spaţiul de stocare zis şi User Managed Storage.


DropBox oferă gratuit 2 GB. Etapa următoare de extra storage: 50GB = 10$/lună. (Partea bună e că poţi ajunge de la 2GB la 16GB free, dacă îţi convingi prietenii să se înscrie şi ei sau dacă îndeplineşti alte cîteva condiţii după Sign in.)
Box oferă gratuit 5 GB. Următorul pas e 25GB = 10$/lună. Iată şi restul planului tarifar Box.
Amazon Cloud Drive. Primii 5GB sînt gratis. Amazon Cloud Drive vinde 20GB cu 20$/an.
iCloud oferă 5GB free. Următorii 10GB costă 20$/an. Tarifarul iCloud.
SkyDrive oferă 25 GB. Însă există o limită de 100MB pentru fiecare fişier uploadat.

Concluzii

Aşa cum se poate vedea, Google oferă gratuit cel mai puţin spaţiu (1GB). Însă, ulterior, are cea mai bună ofertă de preţuri pentru extra storage. 21GB (1GB free + 20GB) la ei vor costa 5$ anual, în condiţiile în care concurenţa practică preţuri oarecum asemănătoare pe lună.

De menţionat că marile companii care vor dori să-şi crească spaţiile de stocare – şi e de aşteptat să fie nevoie s-o facă – trebuie sa apeleze la un partener Google Enterprise. Absolut ne-dezinteresat, noi vă recomandăm Revevol Romania ca partener de implementare. Utilizatorul persoana fizică poate cumpăra extra storage online, cu card-ul. Preţul pentru ambele categorii de clienţi fiind acelaşi.

Citeste mai multe articole despre cloud pe Cloudini.ro

 

. Citeste tot la pcworld.ro.

  Categories: