Start up the engines! – Şcoala de vară PC World

septembrie 10 11:40 2012

Stire din categoria Hardware: Start up the engines! – Şcoala de vară PC World

Vi s-a întâmplat vreodată să vă aflați în preajma unei persoane care v-a captat într-atât de mult atenția, încât nu ați simțit cum au trecut câteva ore bune? În cea de-a 5-a zi, echipajul nostru a avut ocazia de a se întâlni cu Dragoș Roua și de a înțelege etapele prin care trece orice business online. După ce s-a aflat el însuși în postura de antreprenor, Dragos și-a propus să analizeze ciclul de viață al unui antreprenoriat, subliniind simptomele caracteristice fiecărei faze, pedalele de accelerație și căile de evitat de pe parcursul acestora. O radiografie completă a unei afaceri online, alături de multe alte detalii, pe toate acestea le regăsiți în cartea sa, The 7 Ages Of An Online Business.

Dragoș a înființat în 1998 Mirabilis Media, companie ce deținea, printre altele, site-urile culinar.ro și masini.ro care au devenit lideri pe segmentele de piață cărora li se adresau.

Prima vârstă a unei afaceri online este Entuziasmul, atunci când, datorită unei energii debordante, antreprenorul tinde să ignore clienții, procesele și cash flow-ul. În materie de recomandări, antreprenorul este sfătuit să viseze cu ochii deschiși, să acumuleze informații și să își evalueze opțiunile. Atenție la epuizarea fizică, demararea simultană a mai multor proiecte și la cheltuieli.

Faza următoare este cea de Naivitate – antreprenorul nostru este în cautarea de oameni de aceeași factură cărora le împarte cărți de vizită însă, în scurt timp, își dă seama că are facturi de plătit, iar cash flow-ul este unul dezastruos. Sfatul lui Dragoș? Do not panic! Lucrați la extinderea rețelei personale, la îmbunătățirea abilităților de prezentare și controlul cash flow-ului. One more thing: get things done!

Perioada de Atenție este una bazată pe analiză – acum sunt identificate procesele predictibile, repetabile și gestionabile care vor consolida business-ul, sunt încheiate constant deal-uri bune iar cash flow-u se stabilizează. Este etapa care permite planificarea pe termen lung și inovația. De evitat: analiza excesivă, rutina și extinderea.

Cea de-a 4-a vârstă – Maturitatea – este echivalentă cu recuperarea investiției, posibilitatea de a prezice creșterea de la un an la altul și optimizarea activității. Este perioada perfectă pentru investiții și pregătirea expansiunii, însă nu și pentru diversificare sau parteneriate.

Expansiunea are ca simptome înrolarea în cursa pentru ocuparea poziției fruntașe de pe piață și un cash flow moderat pozitiv. Așadar, nu există loc pentru teamă și auto-limitare. Mindset-ul în această perioadă? Think big & trust your gut feeling!

Etapa Lider de piață aduce cu sine presiunea constantă exercitată de concurenți. Cash flow-ul și imaginea se situează la o cotă înaltă, așadar este momentul ideal pentru validarea publică a succesului și integrarea experienței. Ce nu este de aplicat? Expansiunea sau mândria excesivă – pot genera pierderea controlului.

Pe parcursul vârstei Epuizării, satisfacția se diminuează și intervine acceptarea. În aceste condiții, există 2 opțiuni: delegarea sau identificarea unui „Exit”.

Ceea ce trebuie să știți este că această descriere este una „in vitro”, în cele mai multe dintre cazuri vârstele nefiind ferm delimitate. De asemenea, dinamica pieței a determinat prelungirea perioadei de expansiune și scurtarea celei de lider de piață. Dragoș și-a încheiat prezentarea împărtășindu-ne motto-ul după care se conduce: „Trăiește sincer cu tine și caută să inspiri prin ceea ce faci”.

În continuare, Aurelian Popa i-a provocat pe cei prezenți să își imagineze că ar putea genera, în fiecare zi, în mod pasiv, un profit net de 200 euro. Ne-a mărturisit apoi că i se întâmplă tocmai acest lucru și că, până a ajunge în acest punct, a eșuat de aproximativ 180 de ori. Explicând parcursul său, Aurelian a insistat pe o serie de pași care trebuie respectați pentru a ajunge la atingerea acelui venit care să poată susține ziua medie ideală despre care ne-a vorbit în prima zi: setarea unui mindset favorabil, o cercetare temeinică a pieței, conturarea proprietății online, generarea de topic, optimizarea campaniilor și încasarea și reinvestirea banilor.

Alături de Alin și Mihaela am urmărit să stabilim în ce măsură calitatea de a fi antreprenor este una înnăscută sau dobândită și am identificat o serie de calități și comportamente critice pentru un antreprenor: viziunea, inteligența, creativitatea, pasiunea, responsabilitatea, gândirea pozitivă, etica personală. În cazul în care vă gândiți să porniți pe acest drum, nu uitați să vă creați alianțe și parteneriate, să aveți încredere în același gut feeling despre ne-a vorbit și Dragoș Roua, să stabiliți reguli scrise și să adoptați o atitudine câștigătoare în raporturile cu ceilalți.

Ambarcațiunea noastră s-a întors în port, după o călătorie care ne-a purtat atât în ținuturi propice dezvoltării personale și înțelegerii condițiilor necesare pentru a porni o afacere, cât și pe tărâmurile tehnologiei informației. Pe finalul zilei ne-am pregătit să ancoram vasul Școlii de Vară, încercând împreună să analizam cele întâmplate pe parcursul ultimelor zile, să tragem concluzii și să ne inventariem și organizăm idelile.

 

The post Start up the engines! – Şcoala de vară PC World appeared first on PC World Romania.

. Citeste toata stirea Start up the engines! – Şcoala de vară PC World la pcworld.ro.

Nu rata celelalte stiri din aceasta categorie. Vezi titlurile cele mai importante mai jos.

  Categories: