Sfaturi utile pentru a imbunatatii experienta de utilizare a laptopului

octombrie 21 11:00 2012

Multi dintre voi folositi laptopul in lucrul de zi cu zi, atat la scoala, facultate, la birou sau chiar acasa. Problema este ca odata cu trecerea timpului, laptopurile isi pierd eficienta daca nu sunt intretinute corect. In cele ce urmeaza veti citi cateva sfaturi pe care le puteti folosi pentru a mentine laptopurile up and running si  a imbunatatii experienta de utilizare. Deci, sa trecem la treaba.

Laptop1. Mentineti laptopul curat. Este important sa mentineti laptopul cat mai curat posibil. Stim cu totii ca praful este inamicul numarul unu pentru componentele electronice. In cazul in care laptopul se umple de praf, mai ales spatiile destinate aerisirii, riscati sa supraincalizti laptopul si sa se strice. Mai multe detalii despre curatarea acestuia gasiti in articolul Cum sa curatam laptop-ul sau notebook-ul.

2. Mentineti laptopul rece. Pe langa praf, este important sa protejati laptopul pentru a nu se supraincalzi. Un laptop folosit intr-un spatiu rece si uscat v-a functiona mult mai repede decat daca ar fi intr-un spatiu cald si umed. Pentru a proteja laptopul de la supraincalzire, trebuie sa evitati sa il folositi in brate pe picioare, in pat pe perne sau pe orice alta suprafata ce acopera caile de aerisire. Cel mai bine este sa il folositi pe un suport de laptopuri, o masuta sau pe o suprafata dreapta. Alternativ, o solutie si mai buna, sunt coolerele de laptop. Personal folosest un Cooler Laptop Serioux SRX-NCP150X CooliX 150X.

3. Instalati un antivirus si firewall. Acest sfat este valabil pentru cei ce folosesc sistemul de operare Microsoft Windows. In cazul in care nu folositi un antivirus, sistemul de operare ramane vulnerabil si exista posibilitatea infectarii cu malware si virusi, facand laptopul neproductiv. De asemenea, este recomandat sa instalati si un firewall pentru a bloca accesul neautorizat spre laptopul tau. Firewallul va va alerta de fiecare data cand cineva incearca sa va acceseze laptopul ilegal, oferindu-va posibilitatea  sa blcati aceste atacuri.

4. Eliminati programele nefolosite. Cu timpul, exista posibilitatea de a avea programe instalate pe care nu le mai folositi sau le folositi foarte rar. Este recomandat sa le dezinstalati pentru a crea spatiu pe hard diskul dvs. Acest lucru va permite sa instalati alte programe si aplicatii mai importante, precum jocurile mari. Eliminand aceste programe, veti imbunatatii performanta laptopului si cautarea fisierelor.

5. Defragmentati frecvent Hard Disk-ul. Cand aveti multe progrme si aplicatii instalate pe laptopul dvs, timpul de cautare a fisierelor importante va fi mai mare. In acest caz, este important sa defragmentati frecvent hard disk-ul. Defragmentarea va rearanja fisierele si folderele in asa fel incat sa fie mult mai usor gasite in cazul unei cautari.

6. Curatati registry. Dupa un timp, fisierele registry ar putea sa fie corupte, astfel, rezultand o schimbare negativa drastica si brusca in performanta laptop-ul. Asigurati-va ca rulati un soft de curatare de registry frecvent pentru a afla daca exista fisiere corupte sau erori. Un astfel de program este EasyCleaner. EasyCleaner va permite ca curatati registry intr-un mod foarte simplu.

7. Reduceti numarul programelor din startup. Cand porniti laptopul, acesta va incarca fisierele de sistem precum si programele selectate si adaugate in lista de startup. Cu cat sunt mai multe programe in lista de startup, cu atat se va incarca mai greu laptopul. Este necesar sa verificati lista de startup si sa dezactivati programele ce nu necesita neaparat pornire automata. Dezactivarea o puteti face din meniul Start, scrieti msconfig in casuta de cautare sau run si apasati enter. Se va deschide fereastra de mai jos, de unde veti putea dezactiva programele.

Windows 7 Startup
8. Stergeti fisierele temporare din browser. Navigarea inceata poate fi rezultatul unei conexiuni slabe la internet. Insa, in unele cazuri, poate fi si din cauza fisierelor temporare prea multe. In acest caz, trebuie sa stergeti fisierele temporare si cookies-urile din browserul web.

9. Goliti recycle bin-ul. Cand stergeti fisierele, in functie de marimea lor, acestea nu sunt sterse, sunt mutate in recycle bin, practic mutate intr-un alt loc si ocupa spatiul pe hard disk. Deci, este important sa goliti recycle bin-ul cat de des posibil.

10. Folositi UPS-uri sau prize protectoare. UPS-urile sau prizele protectoare sunt importante pentru laptopuri cat si pentru calculatoarele desktop. Nu cred ca este careva care doreste sa isi gaseasca laptopul ars, ma rog, partea de alimentare. De aceea este recomandat folosirea acestor dispozitive atunci cand lucrati cu laptopul acasa si este alimentat.

  Article "tagged" as:
  Categories: