Dezvoltatori romani de aplicatii pentru Android – partea I

noiembrie 01 16:40 2012

Stire din categoria Hardware: Dezvoltatori romani de aplicatii pentru Android – partea I

Maine dimineata, la Barcamp Day, in cadrul Droidcon Bucuresti 2012 cativa developeri tineri, frumosi si curajosi isi vor prezenta aplicatiile.

Noi am fost interesati de povestile lor si suntem nerabdatori sa-i vedem prezentand. Pana atunci, va prezentam un interviu cu trei dintre acestia.

 

Ne poți oferi un scurt profil profesional?

Lavinia Basaraba:  In 2009 am absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare a Universitatii “Politehnica” Timisoara, specializarea “Calculatoare si Tehnologia Informatiei”.  Am continuat cu un master la aceeasi institutie denumit “Information Technology”.

Lucrez din 2008 la Infobest Romania unde am avut ocazia sa invat foarte multe, in domenii variate. Am lucrat in Lotus Notes, C#, Java (RCP, CDT, GEF) si desigur Android.

Am incercat mereu sa ma implic si in alte activitati care m-au format profesional. De la activitati extrascolare (teatru, dansuri, etc), de volunatiat (“Salvati copii”, BEST, S@S, Casa Faenza), pana la cursuri online (“Artificial Intelligence” Standford), competintii si burse.  In liceu am castigat mentiunea 1 la concursul de soft educational “Cupa Siveco”. In studentie am fost unul din cei 15 castigatori din Romania a “GE Foundation Scholar-Leaders Program” si apoi am castigat “Google Anita Borg Memorial Scholarship”.

Ciprian Stanciu: Pasionat de jocuri video inca de la varsta de 8 ani, la varsta de 12 ani am jucat pentru prima oara Final Fantasy VII cand am decis ca asta vreau sa fac in viata, jocuri. La varsta de 15 ani am inceput sa programez in C++ si OpenGL, iar in 2 ani aveam primul demo 3D semnificativ, Final Dream lansat in revista LEVEL. Un an mai tarziu incepeam sa lucrez la primul engine professional “Relative Engine” pe care l-am prezentat printr-un alt demo “Catastrophe V3” ca lucrare de atestat.  In facultate lucrurile au mers mai greu pentru ca aveam mai putin timp liber. In 2007 m-am angajat la Ubisoft pentru o scurta perioada de timp si am facut parte din echipa ce avea sa faca Tom Clancy’s HAWX. Apoi am inceput sa lucrez la freelancer. In 2008 am  fost angajat la Dawntide ca si client programmer. Dawntide trebuia sa fie un MMO sandbox, freeform, fara clase, fara quest-uri, dar in toamna lui 2011 finantarile s-au oprit si a trebuit sa ma reorientez. Piata cerea foarte mult mobile development si eu, cum aveam o atractie deosebita catre handheld-uri, am vazut Android ca urmatoarea platforma pentru care vreau sa dezvolt jocuri. Din ianuarie 2012 si pana in present m-am familiarizat cu Android, iOS, bada si Windows Phone.

Ionut Antiu: Am inceput sa programez in liceu, cand am participat la multe concursuri nationale cu aplicatii web si desktop. In primul an de facultate am format echipa Style Jukebox unde, urmandu-mi pasiunea pentru Android, am inceput dezvoltarea aplicatiei mobile.

 

Ce te-a motivat să alegi Android-ul?

Lavinia Basaraba: Android-ul  este un domeniu extrem de dinamic, plin de provocari si care ii ajuta pe cei care il aleg sa creasca profesional. Faptul ca anul trecut au fost lansate doua versiuni majore  de Android (“Honeycomb” si “Ice Cream Sandwich”) demonstreaza viteza cu care lucrurile se schimba si implicit viteza cu care noi dezvoltatorii trebuie sa invatam. Eu lucrez de peste 2 ani pe Android si ca orice inceput a fost greu: Android-ul avea probleme si lipsuri pe care noi trebuia sa le depasim. Totodata, motivul pentru care am reusit sa dedic atat de mult timp Android-ului este vizionarismul conducerii firmei Infobest, care a creat o echipa de Android inca din 2010.

 Ciprian Stanciu: Faptul  ca aveam un prieten cu un device cu Android si mai purtam discutii cu el despre piata mobile de Android. Plus faptul ca sunt cele mai ieftine device-uri mobile, si ca developer ai costurile cele mai mici pentru a incepe development-ul. Pe de alta parte MacOS-ul imi era strain si aveam impresia ca Apple e o companie rea si dominanta asa ca nu puteam allege iOS pentru inceput

 

Ionut Antiu: Inca din liceu am inceput sa urmaresc Androidul ca platforma, fiind impresionat de rapiditatea evolutiei si de deschiderea pe care o ofera. Fiind un mare fan, mereu am vrut sa contribui cu ceva, asa ca, profitand de ocazie, am inceput sa lucrez la versiunea Style Jukebox pentru Android.

 

Spune-ne câteva cuvinte despre aplicația ta și cât timp ai lucrat la ea.

Lavinia Basaraba:  Praiser este o aplicatie micuta, draguta si care ne-a adus multe beneficii atat dezvoltatorilor  cat si firmei. Pentru primul release am fost 2 dezvoltatori, un tester si un designer si am lucrat aproximativ 3 luni cu intreruperi. Dar a fost prima aplicatie la care a contribuit apropape toata firma, de la ideea initiala pana la functionalitati noi, feedback, etc.

Ciprian Stanciu: Relative Engine 3 Benchmark e, dupa cum numele spune, engine-ul personal dezvoltat pe parcursul a cativa ani buni. Avand in vederea ca versiunea 1.0 am terminat-o cam prin 2005, as putea spune ca am lucrat cam inca 6 ani ca sa ajung la 3.0 dar nu am lucrat full-time si nicidecum in fiecare zi. A fost o munca de hobby cu doar cateva week-end-uri pierdute in intregime ca sa adaug feature-uri importante, ca de exemplu trecerea de la DirectX 10 la DirectX 11 pe care am simtit ca trebuie neaparat sa o fac in 2 zile J.

Cat despre faptul ca e Benchmark, initial scopul a fost sa fie un tech demo dar cand am vazut cum ruleaza pe device-urile mobile entry-level (1-2 frame-uri pe secunda) m-am gandit ca desi arata bine, ar fi interesant sa fie un benchmark pentru device-urile actuale si cele viitoare. Asa ca m-am decis portez codul pentru OpenGL ES 2 si iOS in prima instant. Am ales iOS initial pentru ca pot face debug pe cod de C++ ceea ce nu se poate pe Android momentan. Chestia asta mi-a luat cam o luna, part-time. Iar apoi am portat pe Android pentru ca acolo I se va vedea adevaratul potential, avand in vedere multitudinea de GPU-uri mobile de  pe piata de Android.

Ionut Antiu: Jukebox este o aplicatie gratuita pentru a asculta muzica din orice colt al lumii, in orice moment, pe orice dispozitiv. Aplicatia are si o componenta puternica sociala, fiind integrata cu principalele platforme de social media ceea ce permite utilizatorilor sa descopere noi melodii prin intermediul prietenilor. Mai mult, in baza unui istoric, Jukebox deprinde gusturile muzicale ale utilizatorilor venind cu sugestii in acest sens.

 

Care este obiectivul aplicației și al tău ca developer?

Lavinia Basaraba:  Cu totii ne bucuram sa fim laudati si apreciati, asta ne motiveaza, ne da energie si buna dispozitie. Acesta este scopul aplicatiei “Praiser” sa ofere zambete, bucurie utilizatorilor sai.

Obiectivul nostru, ca si dezvoltatori este sa reusim sa oferim utilizatorilor nostri o aplicatie buna si sa progresam profesional. Cu toate ca nu este o aplicatie complexa, am invatat multe lucruri am imbunatatit mult codul prin “code reviews”, “peer programming”, etc. Speram ca vom adauga in continuare noi functionalitati pe care utilizatorii nostrii si le doresc.

 Ciprian Stanciu: Sa testeze capabilitatea unui device mobil de a renda un joc de consola, de generatie curenta. Ca developer as vrea sa pot face un joc care sa mearga pe acest engine la 60 de frame-uri pe secunda. Iar dupa cum evolueaza piata mobila in 2 ani se pare ca va fi viabil acest lucru.

 

Ionut Antiu: Obiectivul aplicatiei este a asigura accesul utilizatorului la libraria sa de muzica oriunde s-ar afla, de pe orice dispozitiv, scutindu-l de grija sincronizarii. Ca developer, obiectivul meu este dezvoltarea unei aplicatii stabile, usor de utilizat, folositoare cator mai multi oameni.

 

Câteva cuvinte despre tine ca și persoană? Ce te motivează? Ce faci în timpul liber?

Lavinia Basaraba: Eu sunt o persoana foarte curioasa si optimista, o combinatie reusita,  care imi permite sa fac lucruri interesante si sa ma bucur mereu de viata. In timpul liber ma intalnesc cu prieteni, fac cursuri de germana, de dansuri,  cursuri online (recomand www.coursera.org unde fac un curs de mitologie), ma uit periodic la conferintele TED (www.ted.com), fac aplicatii Android, ma duc la spectacole de teatru, opera si calatoresc cu placere. Ma motiveaza lucrurile noi, care reprezinta o provocare si totodata incerc sa restitui comunitatii in care traiesc putin din formarea mea prin voluntariat (organizat sau mai putin organizat). Cred ca avea dreptate o prietena cand spunea ca inginerii sunt persoane polivalente.

Ciprian Stanciu: Ma motiveaza tehnologia, gadgeturile, avansurile tehnologice. In timpul liber ma joc pe Xbox sau PS3 atunci cand am ce, ca de exemplu Assassin’s Creed 3. In rest mai lucrez la app-urile personale pentru ca intr-o buna zi sa am propria afacere.

 Ionut Antiu: Sunt o persoana sociabila, distractiva, mereu in cautare de lucruri nou de invatat si facut. Cel mai mult ma motiveaza dorinta de a construi ceva nou, bun, care sa foloseasca cat mai multor persoane. In timpul liber imi place sa ma intalnesc cu prietenii, sa ma plimb, sa ma uit la seriale sau sa citesc stiri despre tehnologie.

 

Ce îți doreai să devii cand erai mic(ă)?

Lavinia Basaraba: Inca din copilarie suntem invatati sa ne gandim la viitor si sa ne alegem o cariera cu grija. De aceea, pana ajungem la facultate, de multe ori auzim intrebarea „Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”. Intr-un astfel de context, cand aveam 11 ani, i-am raspuns doamnei invatatoare ca eu vreau sa devin geniu.  Acesta dorinta s-a nascut din credinta mea, la vremea aceea, ca doar oamenii superdotati pot sa faca ceva semnificativ cu vietile lor. Din acest punct de vedere, inca imi doresc sa fiu geniu, dar acum cred poti realiza acest lucru fara a fi faimos  sau fara a face lucruri extraordinare.

 Ciprian Stanciu: Cand aveam 7 ani imi doream sa fiu vrajitor. Intr-un fel…  sunt  J.

Ionut Antiu: Cred ca cel mai mult imi doream sa fiu pilot de avion.

 

Ceva ce lumea nu știe despre tine?

Lavinia Basaraba: Nu-mi place sa vorbesc in public (deci sper ca veti fi ingaduitori J).

Ciprian Stanciu: Ca sunt gourmand, desi unii zic ca se intelege  J.

Ionut Antiu: Multi nu stiu faptul ca imi place foarte mult sa fac trasee montane.

 

Ai un motto? Împărtășește-l cu noi.

Lavinia Basaraba: Sunt multe motto-uri, citate care imi plac, dar cred ca cel mai important este sa fim fericiti (pentru fiecare fericirea inseamna altceva, poate fi simpla sau complexa, etc.).

Ciprian Stanciu: Doar relative la cod : Nu incerca sa scrii cel mai optim cod, incearca sa scrii codul cat mai clar, cat mai debug-uibil, si cat mai flexibil.

Ionut Antiu: “Stay hungry, stay foolish”

 

 

 

The post Dezvoltatori romani de aplicatii pentru Android – partea I appeared first on PC World Romania.

. Citeste toata stirea Dezvoltatori romani de aplicatii pentru Android – partea I la pcworld.ro.

Nu rata celelalte stiri din aceasta categorie. Vezi titlurile cele mai importante mai jos.

  Categories: