Best Aircooling vs. best Watercooling – EK Supremacy Elite vs. Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme

decembrie 10 07:57 2013

REZULTATE

De la “bun inceput” trebuie inteles, asa cum am spus in toate articolele mele in care am comparat solutiile pe aer cu cele pe apa, ca aceste comparatii trebuie privite orientativ, pentru ca nu avem conditii egale de testare orice am face. In acest articol accentul s-a pus pe conditiile de bench si fiecare solutie de racire a beneficiat de ce poate fi mai bun: ventilatorul de 380CFM pentru coolerul Thermalaright si componentele deja prezentate pentru circuitul pe apa.

Turatia ventilatoarelor montate pe SR-1 560 nu a fost modificata pentru ca radiatorul are aceeasi performanta si cu 4×500 rpm si cu 4×6000 rpm. Pentru a mentine o egalitate relativa intre cele doua solutii de racire am folosit aceeasi temperatura ambientala, aceeasi pasta termica (pentru comparatia principala) si bineinteles acelasi TDP.

rez

sys

TIM

Diferentele sunt consistente si se maresc odata cu TDP-ul, ajungand la aproape 15 oC la TDP-ul extrem. Urmele de TIM sunt bune, stratul este subtire pe DIE, dar sunt departe de a fi ideale. In ambele cazuri sistemul de prindere este vinovat, mai exact presiunea lui. Backplate-ul EK nu a permis o presiune optima de strangere care sa puna in evidenta baza de exceptie a blocului.

CONCLUZII

Pot spune ca sunt multumit de aceste diferente si ca este foarte clar ce solutie de racire trebuie sa folosim pentru bench. In cazul multor sisteme AIO compacte diferenta este “negativa”, adica Arrow Extreme le spulbera, iar in cazul altor catorva sisteme AIO mai performante diferenta este prea mica (de ordinul a cateva grade), in acest caz solutia pe aer pare total depasita, cele 81.5 oC obtinute la TDP extrem de EK Supremacy reprezinta ceva impresionant, mai ales ca temperatura ambientala a fost mare.

Calitatea si performanta blocului sunt la inaltime, iar includera lui Indigo Extreme face ca pachetul EK-Supremacy Elite sa fie unul de exceptie.

Din pacate trebuie sa spun ca acest nivel foarte inalt a fost umbrit de sistemul de prindere al carui backplate nu are ce cauta in pachetul Elite. Imi pare rau ca trebuie sa amintesc din nou de una din regulile principale ale unui sistem de prindere: backplate-ul trebuie sa fie foarte masiv si nu are voie sa cedeze nici macar o zecime de milimetru la aplicarea presiunii.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9