Review AMD Athlon 5350 – Partea I: Arhitectura, modele si placi de baza

aprilie 09 15:30 2014

Stire din categoria Hardware: Review AMD Athlon 5350 – Partea I: Arhitectura, modele si placi de baza

AMD Athlon 5350

 

Desi se pot cumpara deja din majoritatea magazinelor, procesoarele AMD dedicate platformei AM1 isi ridica valul de pe fata de-abia azi in ceea ce priveste review-urile. Stai, platforma AM1? What kind of sorcery is this? Exact, pe langa platformele deja existente dedicate segmentului high-end (AM3+) si mainstream (FM2+), astazi AMD introduce o a treia platforma dedicata segmentului entry-level. Aceasta este alcatuita din deja cunoscutul APU Kabini – dar de data asta in varianta cu picioruse a.k.a. pini – ce este compatibil cu o placa de baza echipata cu Socket FS1b (nu stiu de ce nu au numit socketul tot AM1, dar in fine).

 

am1_01

 

Kabini este solutia AMD dedicata notebook-urilor si netbook-urilor, fiind oferit pana acum doar in varianta BGA. Pentru platforma AM1 acesta a devenit socketabil, scopul principal fiind acela al upgrade-ului. Personal, cine opteaza pentru un asemenea sistem nu cred ca se va gandi la upgrade prea curand, mai ales tinand cont de costul placii de baza care este extrem de redus (~25$). APU-ul este defapt un SoC, APU-urile destinate platformei AM1 fiind denumite “System in a socket” pentru ca au toate elementele necesare integrate pe pastila de siliciu.

TDP-ul noilor procesoare este de doar 25W, adica mult mai putin decat 65W cat este TDP-ul pentru cele mai slabe APU-uri disponibile pe socket-ul FM2. Arhitectura lui Kabini, bazata pe nucleele Jaguar impreuna cu grafica GCN, toate fabricate intr-o litografie pe 28nm sunt proiectate pentru consum redus de putere asadar acest lucru nu ar trebui sa ne mire absolut deloc. Concurentii directi ai noilor procesoare Athlon si Sempron dedicate platformei AM1 sunt procesoarele Pentium si Celeron bazate pe nucleul BayTrail-D.

Din pacate nu am putut face rost in timp util de o platforma Intel bazata pe procesorul Pentium J2900 care ar trebui sa fie echivalentul AMD Athlon 5350 pe care il testam astazi. Acesta este motivul pentru care articolul publicat astazi contine doar partea de arhitectura, SKU-uri disponibile precum si cateva modele de placi de baza. Totusi, pentru maniacii pasionati de scoruri (ca si mine de altfel) am inclus la sfarsit cateva rezultate pentru a va potoli setea de tehnologie. Vom reveni cu testele de performanta imediat ce vom primi platforma BayTrail-D, speram ca asta sa fie cat mai repede.

In ceea ce priveste preturile lucrurile stau bine pentru AMD, varful de gama Athlon 5350 impreuna cu placa de baza ar trebui sa coste cam cat un Pentium J2900 dar fara placa de baza. In cazul luptei Sempron vs Celeron lucrurile stau si mai bine pentru ca solutia AMD ar trebui sa fie cu 10-15$ mai ieftina decat procesorul Celeron “BayTrail-D” (tot fara placa de baza).

 

am1_05

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7