Prototip de procesor cu 36 de nuclee

iunie 25 14:00 2014

Stire IT de ultima ora: Prototip de procesor cu 36 de nuclee

Folosind arhitectura descrisă în imaginea de mai jos, cei de la au creat un procesor unic cu 36 de nuclee logice.

mit-36-core

În ultimii ani a crescut exponenţial numărul de nuclee care se ocupă de partea de procesare în telefoanele şi tabletele noastre. De la single core, la dual core şi quad core, iar mai recent octa core, începe să devină evident pentru fiecare dintre noi că avem un mini computer în buzunar similar ca şi performanţă, într-o oarecare măsură, cu un notebook de acum 3-4 ani. Deşi era evident că limita superioară nu va fi atinsă niciodată când vine vorba de număr de core-uri, este totuşi spectaculos faptul că au atins performanţa de a integra nu mai puţin de 36 de core-uri logice într-un procesor.

Plecând de la o arhitectură radical diferită de cea pe care o vedem acum în procesoarele de pe piaţă, creaţia celor de la MIT poartă numele de network-on-a-chip. Numele face referire la modul de comunicare dintre core-uri care, spre deosebire de sistemul clasic, bazat pe magistrale bus, permite nucleelor să comunice între ele direct, în toate sensurile.

În mod normal, fiecare core dintr-un procesor comunică cu controllerul de memorie şi cu celelalte core-uri printr-o singură magistrală care, într-un scenariu ipotetic, se poate ştrangula când numărul core-urilor este foarte mare. În cazul în care o instrucţiune procesată pleacă de de la un nucleu la altul în mod direct, transferul de informaţie se petrece mai rapid şi mai eficient. Folosind o arhitecură de matrice de core-uri, fluxul de informaţii poate ajunge de la orice core la orice core, iar dacă unul dintre ele este deja folosit într-un anumit moment, este pur şi simplu ocolit.

Singura problemă cu o astfel de arhitectură nu ţine decât de software. Din păcate, toate aplicaţiile moderne trebuie actualizate pentru a putea profita de un număr atât de mare de nuclee logice.

Citeste toata stirea Prototip de procesor cu 36 de nuclee la playtech.ro.

Urmareste stirile IT & C si pe Facebook la adresa de web https://www.facebook.com/StiriITC si pe Twitter la adresa https://twitter.com/stiri_itc_ro. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.  Nu rata celelalte stiri it. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de mai jos.

  Article "tagged" as:
  Categories: