Studiu de OC – Intel Core i7 4790K & Intel Pentium G3258 – aer, apa, phase-change, DICE & LN2

iulie 23 11:41 2014

Multe lucruri s-au schimbat in ultimii 15 ani si nu vom intra prea mult in detaliu, pentru ca acesta nu este un articol de istorie ci un studiu de scalare cu cele mai noi procesoare de la Intel. Totusi, mai avem cateva probleme de adresat pentru a putea intelege mai bine situatia actuala a overclockingului.

Incepand cum 15 ani de zile toti producatorii de placi de baza au inceput sa acorde mai multa atentie overclockingului iar in ultima decada am putut vedea placi de baza special adaptate pentru nevoile overclockerilor, solutiile de racire aftermarket au devenit din ce in ce mai populare, ba chiar au inceput sa apara tuburi de LN2 in retail si campionate mondiale de overclocking cu premii in bani.

Overclockingul a devenit foarte popular dar a devenit de asemenea o problema pentru producatorii de procesoare precum Intel si AMD. Si asta pentru ca acestia nu mai pot pur si simplu sa blocheze functii pe placile de baza ca in trecut si in continuare nici un producator nu isi doreste ca utilizatorul sa cumpere cel mai ieftin procesor si sa-l overclockeze pana atinge nivelul de performanta al unui procesor mai scump.

Producatorii de procesoare obisnuiau sa blocheze unele functii pe procesoarele mai ieftine inca de pe vremea lui 486, dar acum era timpul ca lucrurile sa se schimbe. Iar asta a insemnat ca entuziastii au inceput sa primeasca atentie si recunoastere din partea producatorilor. Acela a fost momentul in care ambii producatori au creat serii de top pentru cei carora nu le pasa cat trebuie sa cheltuiasca pentru performanta de top – overclockerii hardcore, entuziastii PC, jucatorii inraiti. Asa a luat nastere linia FX de la AMD si tot asa a luat nastere editia Intel Extreme Edition, o serie de procesoare care se intinde de la Pentium 4 pana astazi, cu procesoare precum Intel Core i7 4960X Extreme Edition disponibil pe piata si modele precum Intel Core i7 5960X (procesor Haswell-E cu 8 nuclee) care vor fi lansate candva anul acesta.

Cei care au vrut totul, cele mai puternice procesoare cu multiplicatoare deblocate, au obtinut in acel moment ce si-au dorit iar restul utilizatorilor inca puteau sa obtina un overclock decent pe procesoarele blocate prin cresterea frecventei FSB. Totusi, situatia s-a schimbat dramatic odata cu introducerea arhitecturii Sandy Bridge, cand overclockingul bus-ului (denumit acum BCLK) nu a mai putut aduce prea multi MHz in plus. Dar spre deosebire de zilele lui Pentium, overclockerii si entuziastii devenisrea deja intre timp o parte foarte importanta a pietii asa ca aceasta problema a trebuit sa fie rezolvata cumva.

In anul anterior lansarii lui Sandy Bridge, cei de la Intel erau constienti de aceasta problema, asa ca au luat o decizie pe care multi nu au inteles-o atunci – lansarea unei serii speciale de procesoare, conceputa pentru overclockeri si gameri. Seria K a luat viata cu Intel Core i5 655K si Intel Core i7 875K. Cele doua modele aveau multiplicatoare complet deblocate, dar spre deosebire de modelele Extreme Edition de la acea vreme (Intel Core i7 980X) nu costau 999 USD. Core i5 655K avea un pret de 216 USD in timp ce Core i7 875K avea un pret de 342 USD. Mult mai apropiat de nevoile overclockerilor si entuziastilor, as putea adauga.

Dupa aceea, toata familiile Intel au avut o versiune deblocata de Core i5 si Core i7, concepute pentru overclockeri. Vorbim despre Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell si Haswell refresh. Si pana si seriile Sandy-E si Ivy-E au propriul lor model K. Inca de pe vremea lui Sandy Bridge aceste modele K au avut aproximativ acelasi pret – ~300-350 USD pentru varianta i7 si 216 USD pentru varianta i5. De fapt, schema de preturi a lui Intel nu s-a schimbat cu mult de la Conroe – variantele de top avand un pret de 300 / 560 / 999 USD si asta putem vedea si astazi in familiile SB-E si Ivy-E.

Sandy / Ivy Bridge si Haswell au atins pragurile de ~ 350 USD pentru Core i7 K si ~ 250 USD pentru Core i5 K iar orice produs sub acest pret este blocat si nu puteti obtine prea mult prin overclocking-ul BCLK-ului. Daca comparati aceasta situatie cu cea din 2006 veti vedea ca lucrurile nu stau rau pentru overclockeri, din moment ce procesoarele care nu erau EE nu aveau multiplicatoare deblocate deloc (ganditi-va la E6300, E6400 etc). Asa ca intr-un final lucrurile s-au imbunatatit de-a lungul anilor chiar si din punctul de vedere al preturilor, daca ne gandim la procesoare, pentru ca in acest moment puteti cumpara un procesor cu multiplicator deblocat la acelasi pret la care ati fi cumparat unul blocat (care mergea overclockat doar prin FSB) acum cativa ani.

Cu toate acestea, mai lispea un lucru – on procesor accesibil pentru cei care vor sa incerce overclockingul dar nu au budetul necesar achizitionarii unui Haswell din seria K. Iar in acest an, pe langa Intel Core i7 4790K de 350 USD, am mai primit un alt cadou frumos din partea lui Intel. Acesta marcheaza 20 de ani de Pentium, are un multiplicator deblocat si doua nuclee Haswell, si costa doar 72 USD. Se numeste Pentium G3528, iar asta este cea ce vom testa astazi, alaturi de bestia Intel Core i7 4790K.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28