Ai plecat în vacanță și ai uitat lumina aprinsă? Casa viitorului te scapă de griiji!

august 15 16:04 2014

Stire IT de ultima ora: Ai plecat în vacanță și ai uitat lumina aprinsă? Casa viitorului te scapă de griiji!

De câte ori nu vi s-a întâmplat să vă treziți, la jumătatea drumului spre hotelul la care vă veți petrece vacanța, gândindu-vă dacă nu cumva ați uitat lumina aprinsă? În viitorul apropiat, acest lucru nu va mai fi o problemă.

lifx-smart-wifi-light-bulb-9-lifx-lb-640x380 

E 7.00 dimineața și smartphone-ul începe să scoată acel sunet stresant care semnalează începutul unei noi zile de muncă. Dar vrei să mai stai în pat. Încă puțin. 10 minute. Așa că apeși butonul de snooze – sau cel puțin așa crezi. Deschizi ochii și te întrebi de ce te simți atât de odihnit. Vezi că este ora 8.15 și la 9.00 trebuie să ajungi la birou.

Te ridici din pat, bagi fierul de călcat în priză, îți calci repede cămașa, te îmbraci și ieși pe ușă. Stai la semafor când îți dai seama că fierul a rămas pornit. Ce faci? În mod normal, te întorci acasă, scoți fierul, întârzii la serviciu și asculți, cu capul plecat, mustrările șefului.

Citește și: Cheia casei viitorului va fi o aplicație pe telefon

Sau te pregătești pentru un concediu de vis. Bagajele sunt făcute, le-ai lăsat pisicilor suficientă mâncare și ai verificat, din nou, biletele de avion. Comanzi un taxi și dispeceratul îți spune că mașina ajunge în trei minute. Te așteptai să dureze mai mult. Iei bagajele în fugă, le bagi în lift, încui ușa și te urci în taxi. Ești în aeroport, îți dai jos cureaua și ceasul și le pui în tavă, ca să treci de control. Te cauți în buzunare ca să te asiguri că nu ai uitat să scoți ceva și atunci îți dai seama – ai uitat lumina aprinsă în bucătărie. Ce faci? Pierzi avionul sau plătești o factură enormă la curent?

Din fericire, lucrurile se schimbă și tehnologiile de control de la distanță și de automatizare vor face ca, în viitorul apropiat, ca aceste probleme să nu mai existe. Partea cea mai bună? ”Telecomanda” casei o avem mereu în buzunar: smartphone-ul.

Becurile inteligente care pot fi controlate de la distanță există deja de câțiva ani buni. Cel mai cunoscut exemplu vine de la Philips, sub forma becului Philips Hue. Acesta se montează ca un bec obișnuit, dar este conectat la rețeaua de WiFi și poate fi controlat cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone.

Descoperă și: Cum ne vor schimba viața casa inteligentă și internetul lucrurilor

Astfel, dacă ați fost vreodată în situația de mai sus, nu veți mai avea de ce să vă faceți griji. Cei care vor să aprindă din când în când lumina, pentru a nu fi prădați de hoți, pot face și acest lucru, iar becurile Philips oferă posibilitatea și de a schimba culoarea luminii. De exemplu, să zicem că locuiți la parterul unui bloc și sunteți plecați în Grecia. Vreți ca, din exteriorul casei, să pară că vă uitați la televizor așa că, din aplicația specială, reglați culoarea albastră a becului și intensitatea scăzută a luminii. A doua zi dimineață, închideți becul cu totul. În acest fel, știți că sunteți în siguranță și că nu plătiți nici mai mult la curent. Casa viitorului te ajută să îți gestionezi și bugetul mai bine!

Ce-i drept, becurile Philips sunt destul de costisitoare. Alternativa mai ieftină vine de la compania LightwaveRF. Și acestea pot fi controlate de la distanță, tot cu ajutorul smartphone-ului conectat la Internet, dar nu își pot schimba culoarea. Samsung și LG au intrat, recent, în această bătălie a becurilor inteligente, lansând fiecare câte un astfel de gadget.

Cei care sunt pregătiți să facă o investiție mai mare, pot opta pentru prize inteligente. Acestea sunt utile în cazul folosiți lămpi conectate la priză pentru a vă ilumina cazul și vă pot scuti de bătăile de cap despre care v-am povestit în primul scenariu. Compania Belkin este cunoscută pentru întrerupătoarele inteligente din gama WeMo. Și cei de la LightwaveRF pun la dispoziție numeroase soluții care vă ajută să vă controlați întreaga rețea electrică din casă, de la distanță.

În afară de comoditate, sistemele de automatizare şi electrocasnicele inteligente oferă utilizatorilor posibilitatea de a-şi gestiona mai bine timpul şi consumul de energie electrică.

Vezi și: Casa viitorului îți economisește banii

În România există câteva firme care se ocupă cu transformarea locuinței în casa viitorului. Am stat de vorbă cu un reprezentat al DigiHome, companie care se ocupă de automatizarea caselor inteligente. „Aceste sisteme sunt, în general, axate pe economia de energie precum şi pe securitatea familiei. De exemplu, se pot primi notificări când se deschid uşi, se aprind lumini, se depăşeşte un anumit consum electric sau când un membru al familiei care are un smartphone asupra sa se abate semnificativ de la traseul şcoală-casă“, a declarat Augustin Gheorghe, de la DigiHome. Costurile automatizării unei case variază între 1.200 de lei şi câteva mii de euro. Cel mai mic preţ include automatizarea luminilor şi a jaluzelelor, o telecomandă universală LCD pentru controlul acestora, dar şi setarea scenariilor. Un scenariu reprezintă o combinaţie de funcţii programate să lucreze împreună. Totuşi, cei dispuşi să scoată mai mult din buzunare pot opta pentru dispozitive comandate prin ecrane tactile sau chiar prin tablete sau smartphone-uri.

Playtech.ro îți va prezenta o serie de articole powered by The Park, despre cum poți avea un stil de viață smart în propria locuință. The Park, primul proiect rezidențial cu adevărat verde din București, situat în apropiere de Parcul Tineretului, îți oferă prin intermediul unei aplicații posibilitatea de a controla climatul din locuință de pe telefonul mobil, dar și multe alte soluții inteligente! Stai cu ochii pe noi pentru a afla mai multe detalii despre cum poți trăi smart în The Park!

În următoarele episoade vă vom vorbi și despre bucătării inteligente, cum să muți toată casa în cloud sau cum să îți controlezi copilul mai bine cu ajutorul tehnologiilor. 

Citeste toata stirea Ai plecat în vacanță și ai uitat lumina aprinsă? Casa viitorului te scapă de griiji! la playtech.ro.

Urmareste stirile IT & C si pe Facebook la adresa de web https://www.facebook.com/StiriITC si pe Twitter la adresa https://twitter.com/stiri_itc_ro. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.  Nu rata celelalte stiri it. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de mai jos.