Review NVIDIA GeForce GTX 980 – GIGABYTE G1 Gaming

septembrie 19 05:30 2014

MFAA

 
Hehehe, parca nu trece o lansare de placi video si hop, inca un nou mod de AA, solutia si sursa tuturor problemelor. Ei bine, cititi LAB501 deci nu cred ca mai este cazul sa va explic ce este sau ce face anti aliasing-ul. Si nu cred ca trebuie sa va reamintesc ce efect are asupra performantei activarea MSAA 4x sau 8x. Ei bine, cei de la Nvidia se lauda ca au gasit solutia, sub forma tehnologiei denumita MFAA, sau Multi Frame-sampled AA.

Ce vor sa obtina cu ajutorul cestei tehnologii? Calitatea imaginii pe care o obtinem utilizand MSAA, dar cu o penalizare de performanta redusa. Cum incearca Nvidia sa faca acest lucru? Adaugand in ecuatie factorul temporal. Practic, daca luam ca exemplu MSAA 4x, avem de-a face cu 4 esantioane per pixel in functie de care putem determina ce culoare va avea pixelul respectiv, netezind astfel marginile unui obiect fata de suprafata cu care se suprapune. Prin MFAA Nvidia incearca sa obtina acelasi rezultat, folosind insa doar doua esantioane per pixel per cadru, alternand insa pozita acestora de la un cadru la cadrul imediat urmator. In acest mod, efectul obtinut ar trebui sa fie cel pe care il vedem in cazul in care activam MSAA 4x, dar cu o penalizare de performanta similara cu ceea ce putem vedea in cazul in care activam MSAA 2x. In demo-ul celor de la Nvidia tehnologia arata promitator, ramane insa de vazut in cate situatii din real life va avea aplicabilitate.
 

snaphsot0332

snaphsot0333

snaphsot0334

snaphsot0335

VXGI

 
Voxeli…ah voxeli… cum imi aduceti voi mie aminte de “vremurile de aur” in care jucam Delta Force sau Comanche iar viata era mai simpla si jocurile mai frumoase desi erau doar patratele grosolane pe ecran. Ei bine, VXGI (Voxel Global Illumination) nu readuce in prim-plan voxelii ca si elemente geometrice in cadru, in schimb ii foloseste ca si containere pentru informatii referitoare la intensitatea, directia si culoarea luminii. Mai pe romaneste, folosind o combinatie intre voxeli, path-tracing si ambient occlusion cei de la Nvidia vor sa obtina o solutie de iluminare globala in timp real, cu efecte dinamice de lumina si culoare. In final, scopul acestei tehnologii este obtinerea de scene realiste, in care lumina se reflecta firesc in/din mediul inconjurator preluand din atributele acestuia (de exemplu culoare).
 

VXGI-1

VXGI-2

VXGI-3

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32

  Article "tagged" as:
  Categories: