AMD Radeon 300 pe intelesul tuturor

iunie 18 21:22 2015

Concluzie

 
Bun, acum ca am vazut exact carui model din trecut ii corespunde fiecare produs din seria AMD Radeon 300 nou lansat, ar trebui sa raspundem la doua intrebari – ce aduc nou aceste produse si de ce au fost lansate la aceleasi preturi sau la preturi mai mari decat produsele pe care se bazeaza. Iar aici, lucrurile se complica putin.

Cei de la AMD au introdus doua noi tehnologii odata cu seria AMD Radeon 300, mai precis frame-rate targeting control si virtual super resolution. Prima tehnologie permite driverului sa seteze un nivel de performanta dorit (frame-rate), reducand numarul de cadre pe secunda anumite momente si implicit si voltajul, frecventa, consumul si nivelul de zgomot, plecand de la ideea ca sunt anumite momente cand un framerate de peste 60fps nu este necesar (in meniuri, etc).

Cea de-a doua tehnologiei este versiunea celor de la AMD pentru ceva ceea ce Nvidia au aratat deja de ceva vreme – randarea la o rezolutie mai mare decat cea permisa de monitor si apoi afisarea cadrelor la rezolutia monitorului. Problema este ca aceste tehnologii sunt implementate in driveri si nu vad nici un motiv pentru care placile pe care noile modele se bazeaza nu ar fi compatibile cu aceste tehnologii.

Al doilea avantaj al noilor modele este dat de maturizarea procesului de fabricatie pe 28nm, care permite obtinerea unor chip-uri de o calitate ceva mai ridicata, care, in anumite cazuri, permit cresterea frecventei de lucru fara o crestere a TDP-ului.

Ok, dar ce ne facem cu preturile? De ce preturile sunt cel putin egale cu preturile produselor inlocuite? De ce a fost nevoie de o “noua” generatie de produse in conditiile in care adevaratele noutati vor fi lansate oricum in curand? Ei bine, oricat de mult nu apreciez aceste practici, indiferent cine le practica, exista doua aspecte care au dus la o astfel de situatie. In primul rand imposibilitatea in momentul de fata de a trece la un nou proces de fabricatie, aspect care a afectat ambele companii.

In al doilea rand, preturile sunt gandite in functie de caracteristicile pietei. Iar in momentul in care pretul lui GTX 980 porneste de la ~2460 RON si ajunge la ~3100 RON, cei de la AMD au pozitionat Radeon R9 390X fix sub acest prag, la 2399 RON. Desigur, vom vedea si modele mai accesibile (si modele mai costisitoare) in curand, insa pozitionarea a fost gandita in functie de raportarea la produsele concurentei. Acelasi rationament se aplica in cazul tuturor modelelor din seria AMD Radeon 300.

Prin urmare, pana in momentul in care fab-urile vor da drumul unui nou proces de fabricatie, lucrurile sunt destul de simple. Daca ai deja unul dintre modelele pe care se bazeaza placile din seria AMD Radeon 300 nu are nici un rost sa treci la noile versiuni decat daca o usoara imbunatatire a frecventelor de functionare si a consumului merita efortul, sau, evident, daca vrei sa treci la un model dintr-o gama superioara. Pe de alta parte, daca inca traiesti in paleolitic si ai prin calculator placi video de genul HD 6850 sau GTX 560Ti s.a.m.d. ai putea face un upgrade acum.

Atentie insa la zona de pret cuprinsa intre GTX 960 si GTX 970… Atat din punct de vedere al specificatiilor cat si din punct de vedere al pretului distanta intre cele doua modele este prea mare. Prin urmare, desi nu exista inca nici un fel de date oficiale despre acest lucru, nu m-as mira deloc daca in viitorul nu foarte indepartat vom vedea un GTX 960 Ti pozitionat exact unde trebuie.

Lasand speculatiile deoparte, lucrurile sunt cat se poate de clare in cazul seriei AMD Radeon 300 si nu peste mult timp o sa va si aratam cum se comporta cateva implementari de la parteneri. Cei de la AMD au reimprospatat oferta pe o plaja destul de mare de pret (600-2400 RON), acum ramane de vazut ce se va intampla in zona high-end. Pentru ca am vazut Fury X la treaba si pot sa va spun ca se prezinta bine. Tineti aproape… nu peste mult timp veti putea vedea la treaba produse cu adevarat noi si ne vom putea bucura asa cum trebuie de o batalie intre adevaratii giganti…

 
RFury

. Citeste toata stirea AMD Radeon 300 pe intelesul tuturor la lab501.ro

Urmareste stirile din categoria Hardware si pe Facebook la adresa de web https://www.facebook.com/StiriITC si pe Twitter la adresa https://twitter.com/stiri_itc_ro. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.  Nu rata celelalte stiri din Hardware. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de jos.

Pages: 1 2 3 4 5

  Article "tagged" as:
  Categories: