Review AMD Radeon R9 Fury X – Furia rosie turbo

iunie 24 15:01 2015

Concluzii

 
Ehehei, dragii Monstrului, iata ca dupa atatea zvonuri, produse reimpachetate si o asteptare destul de lunga, noua seria a ajuns in sfarsit in fata reflectoarelor si a venit momentul sa vedem cum stau lucrurile de fapt la jumatatea lui 2015. Evident, AMD Radeon R9 Fury X este doar prima dintr-o serie intrega de furii care vor fi lansate treptat de catre AMD, asa ca nu putem sa ne formam inca o parere despre intreaga oferta a celor de la AMD. Asta nu inseamna insa ca liniile generale de dezvoltare nu au fost trasate in momentul in care Fury X a fost dezvaluita si despre asta vom discuta noi acum.

In primul rand, cred ca este cat se poate de clar ca avem de-a face cu o noua abordare. Nu stiu cati dintre voi isi dau seama de asta si nu stiu cati dintre voi au avut un GTX 980 de referinta si un R9 290X referinta. Aceia care au avut insa un 290X referinta cunosc foarte bine momentul mini-atacului de cord. Pentru cei care nu stiu, R9 290X se aude cat se poate de clar in momentul in care ne jucam, insa nivelul de zgomot este pastrat relativ jos. Pana in momentul in care placa atinge pragul de 95 oC si in momentul acela portile iadului se deschid si cu un urlet rar intalnit in acest domeniu placa isi ridica deodata turatia ventilatorului la maxim pentru cateva secunde.

Ei bine, acel moment este momentul mini-atacului de cord, in care ai uitat ca ai un 290X in carcasa si pur si simplu te ia prin surprindere urletul inuman de care este capabil sistemul de racire de pe 290X. Bonus – placa sta la 95 oC in marea majoritate a timpului cat este in sarcina. O placere…

Ei bine, Fury X este atat de departe de aceste manifestari incat nici nu iti vine sa crezi ca o placa atat de rece si de silentioasa ar putea fi urmasul monstrului 290X. Placa are dimensiuni reduse, insa se ia la tranta cu GTX 980 Ti, nu trece de 53 oC in 99% din cazuri iar zgomotul ventilatorului este mai putin sesizabil decat zgomotul produs de circulatia lichidului in instalatie. Si pur si simplu simti ca atat etajul de alimentare cat si sistemul de racire sunt supradimensionate – nimic nu este fortat in regimul de functionare al lui Fury X.

Pe de alta parte, o solutie atat de eleganta nu poate ridica de cele mai multe ori probleme unor bestii precum GTX 980 Ti sau Titan X. Bun, despre Titan X nici nu mai are rost sa discutam in conditiile in care pretul este de pe alta planeta. Varful de gama al celor de la Nvidia ofera o performanta de top la un pret premium. Pe de alta parte, prin prisma pretului (649 USD pret de baza, 3359 RON pret la raft cu TVA inclus) Fury X intra in competitie directa cu GTX 980 Ti.

Si aici lucrurile se complica putin… Fury X reuseste sa intreaca GTX 980 Ti in mai multe situatii, ba chiar si Titan-ul in cateva. Insa numeric vorbind, sunt mai dese cazurile in care GTX 980 Ti iese invingator din aceasta confruntare. Este adevarat, in marea majoritate a situatiilor diferenta intre cele doua placi este destul de mica, insa exista si cateva situatii unde cantitatea mai mica de memorie si probabil driverii nu foarte bine optimizati isi spun cuvantul.

Per total, Fury X este o placa video solida si fanii AMD au de ce sa fie bucurosi, avand acum o alternativa high-end la batranul Hawaii sau la monstrii Nvidia. Mai mult decat atat, discutam despre un alt form-factor, despre un nivel de zgomot redus si despre temperaturi cat se poate de prietenoase. Cu toate acestea, desi Fury X si GTX 980 Ti se pozitioneaza aproximativ in aceeasi zona, atat ca si pret cat si ca peformanta, momentan balanta inclina in directia lui GTX 980 Ti. Iar problema cea mai mare nu este data insa de comportamentul referintelor. Problema este ca spre deosebire de Titan X si Fury X, exista implementari custom de GTX 980 Ti cu frecvente semnificativ mai mari, a caror performanta sparge tiparele impuse de referinta.

In final, alegerea ii revine fiecaruia in functie de gusturi, buget si afinitati pentru un producator sau altul. Ce pot eu sa spun este ca strategia dezvaluita de AMD prin lansarea lui Fury X este interesanta si promitatoare, abordarea este una inedita pentru AMD, iar AMD Radeon R9 Fury X este doar prima placa dintr-o serie care se anunta plina de modele spectaculoase, cum ar fi Fury Nano.
 
Outro

. Citeste toata stirea Review AMD Radeon R9 Fury X – Furia rosie turbo la lab501.ro

Urmareste stirile din categoria Hardware si pe Facebook la adresa de web https://www.facebook.com/StiriITC si pe Twitter la adresa https://twitter.com/stiri_itc_ro. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.  Nu rata celelalte stiri din Hardware. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de jos.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

  Article "tagged" as:
  Categories: