AIO Round-up 2015 – 9 sisteme de racire All in One testate

octombrie 16 01:04 2015

Stire din categoria Hardware: AIO Round-up 2015 – 9 sisteme de racire All in One testate

Sorcova, vesela, Să trăiți, să-mbătr…. ….. aaaa …. aici nu e site de colinde, Craciunul si iarna nu au venit, iar eu “era sa uit” ca suntem pe LAB501, locul entuziastilor si al pasionatilor de hardware. A trecut ceva vreme de cand nu am mai testat un cooler sau de cand nu am mai modat si overclockat o placa video si pot sa spun ca mi-au lipsit aceste lucruri, desi sunt altele in viata mult mai importante.

Daca tot am revenit, am vrut sa fac un articol in care sa includ mai multe sisteme de racire pe apa AIO, comparate cu cel mai bun cooler pe aer si bineinteles cu cel mai performant sistem de racire pe apa disponibil, unul custom, folosit de mine pentru overclocking. Marturisesc ca dorinta de a face acest articol a venit odata cu anuntul EK in legatura cu sistemul AIO Predator 240, care este materializarea a ceea ce eu asteptam de la un sistem AIO: un design compact, dar care se apropie de calitatea si versatilitatea unui sistem de racire custom.

Asteptarile mele sunt foarte mari, pentru ca, asa cum foarte multi dintre voi stiti din articolele mele precedente, sunt un entuziast pentru care calitatea si performanta sunt pe primul loc.

“Eu sunt aici” pentru a gasi puncte slabe si pentru a evidentia orice slabiciune sau neregula gasita, chiar si in locuri imposibil de gasit, pentru ca intotdeauna exista loc de mai bine.

“Ce imi da mie dreptul” sa pun critica pe primul loc?, “ce imi da dreptul” sa fiu mai exigent decat altii, de pe alte site-uri? Sunt constient ca in fiecare produs este investita multa munca, bani, timp si energie, multe dintre ele neputandu-se cuantifica intr-un fel sau altul.

Cu toate acestea, aici suntem pe LAB501 si nu cred ca mai este nevoie de nici o prezentare sau explicatie. In al doilea rand, cand vine vorba de testat coolere, am dus totul la limita, pentru a le diferentia clar si nu pentru a arata ca toate functioneaza la fel. Pana la urma acesta este scopul testelor, in special al celor comparative, de a arata de ce sunt intr-adevar capabile, de a le arata punctele slabe, care apar de cele mai multe ori doar in conditii foarte grele. Daca producatorul arata pe site ca “avem un cooler cu capabilitate de racire de 400+ watt” fiti siguri ca acel cooler va vedea de la mine acei 400+ watti, sau si mai mult.

Cand vorbim despre “o caruta de watti”, doua lucruri devin mult mai importante decat in alte cazuri, si fara de care orice altceva este inutil, adica oricat de bine este construit coolerul in rest, ma refer la marime, calitate, cantitate sau arhitectura, acestea nu mai fac “doi bani”. Vorbesc despre baza si sistemul de prindere, despre care “am tot trancanit” in anii trecuti, si care sunt un alt motiv pentru care imi permit sa critic dur. Inainte de Noctua, Thermalright sau orice alt producator, am aratat importanta convexitatii bazei, si bineinteles, am fost primul “nebun” care a executat un laping convex. Nu a trecut mult timp si bazele celor mai bune coolere au inceput sa devine convexe, maximizand in acest fel transferul termic, prin subtierea stratului de TIM.

Ce asteptari principale am de la coolerele din acest roundup?. Performanta este cel mai important lucru pentru mine, si aici trebuie sa fac o mica paranteza: si acest articol, la fel ca toate articolele mele, este scris pentru entuziasti. Desi contine si teste “mai normale”, facute pentru a permite si altor categorii de utilizatori sa faca o alegere, accentul este pus pe conditiile extreme.

Vreau sa vad prinderi foarte solide si usor de montat, baze convexe si performanta peste cea a celui mai bun cooler pe aer. Totusi, este destul de greu pentru un design compact, mai ales daca vorbim de cele cu radiator de 120mm, sa concureze cu un twin tower foarte performant. Vom afla in curand cum stau lucrurile …..

aio

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

  Article "tagged" as:
  Categories: