C2N14 – O carcasa romaneasca

octombrie 12 00:51 2015

Analiza interioara

 

Interiorul este probabil cea mai importanta parte a design-ului. Desigur, nu avem de-a face cu o carcasa produsa in fabrica, deci o sa va rog sa scuzati lipsa detaliilor de finete cum ar fi cauciucurile montate pe muchii, lipsa thumbscrew-urilor sau aspectul destul de “rough” al constructiei.

Aici ne putem da seama insa de ce a gandit autorul. Toata constructia a plecat de la ideea de a folosi exclusiv racirea pe aer, desi carcasa poate acomoda si un sistem de racire cu apa. Principiul central pe care se bazeaza design-ul este legea convectiei gazelor si a lichidelor.

Practic, carcasa este impartita in doua compartimente – zona principala, unde vom monta placa de baza si majoritatea componentelor, respectiv latura frontala unde vom monta unitatile de stocare si sursa. Partea frumoasa este ca avem de-a face cu un design modular – se poate muta “placa centrala” pe care sunt atasate sursa si HDD-urile mai in fata sau mai in spate, in functie de tipul ventilatoarelor utilizate sau lungimea placii/lor video, fara sa fim nevoiti sa demontam sursa sau HDD-urile.

De asemenea, suportul sursei se poate muta inspre stanga sau dreapta, in functie de lungimea sa. In acest fel, se poate mari sau micsora volumul de aer din fiecare compartiment al carcasei.

Ce avantaje/diferente vedem fata de un design conventional? In primul rand, aerul va circula prin carcasa in mod firesc, de jos in sus. Chiar daca nu utilizam ventilatoare pe carcasa, sau utilizam ventilatoarele la turatie minima, air-flow-ul in compartimentul placii de baza va fi optim. Mai mult decat atat, cu ajutorul unui fan controller putem controla tipul de presiune in compartimentul placii de baza – pozitiva, negativa sau neutra.

In acelasi timp, daca utilizam mai multe hard-disk-uri, acestea vor fi racite fara probleme de catre ventilatorul de 140 mm de pe laterala, fara sa afectam in nici un fel air-flow-ul in compartimentul central.

Desi carcasa este gandita pentru utilizatorii de racire pe aer, exista posibilitati si pentru fanii racirii cu apa. Astfel, carcasa poate acomoda 2 radiatoare de 280mm cu grosimea de 30mm si ventilatoare montate pe ele cu o grosime de 25mm. Nu in ultimul rand, daca mutam “partea centrala” inspre fata si pozitionam sursa la 90 grade, este loc suficient o placa video full size si o pompa D5.

Dimensiunile carcasei sunt 522x404x250 mm, iar compartimentul din spatele placii de baza masoara 37mm, suficient pentru a acomoda doua SSD-uri si pentru a ascunde cablurile.

 
Interior-01

Interior-02

Interior-03
 

 

Pages: 1 2 3 4 5 6

  Article "tagged" as:
  Categories: