Review – Nvidia GeForce GTX 1080 – A New King

mai 17 16:40 2016

Concluzii

 
Gata dragii mei… GTX 1080 este oficial lansat iar noi am putut sa ne formam o parere completa despre ce aduce nou Pascal, cum se comporta GTX 1080, la ce performante ne putem astepta si nu numai. Evident, sunt multe lucruri de discutat si de analizat iar eu personal as incepe cu performanta.

Procesul de fabricatie pe 16nm a adus imbunanatiri semnificative atat la capitolul densitate a tranzistorilor cat si din punct de vedere al frecventelor care pot fi atinse in timpul functionarii. In acest fel, un chipset mainstream in esenta, echivalent cu GTX 680 sau GTX 980, reuseste sa obtina performante cu aproape 30% mai ridicate decat un monstru precum GM200. Este evident faptul ca GP104 este doar o fractiune din ceva mult mai monstruos – in fond cunoastem cu totii strategia celor de la Nvidia in ultimii 4 ani.

Cu toate acestea, combinatia intre 7.2 miliarde de tranzistori, o arhitectura noua si o frecventa de functionare semnificativ mai mare decat ce am putut vedea in cazul generatiilor anterioare are ca efect depasirea varfului de gama anterior cu 20-30%, respectiv un spor de performanta de 30-40 % in plus fata de produsul echivalent din generatia anterioara (GTX 980). Evident, acest lucru este valabil in momentul in care comparam referintele. Exista implementari de GTX 980Ti mult mai rapide decat referinta, dar acelasi lucru il vom putea spune si despre GTX 1080 dupa Computex. Desigur, datorita acestor aspecte, GTX 1080 nu se remarca prin comportamentul termic sau acustic, desi consumul este cu doar 10-15W mai mare decat in cazul lui GTX 980.

Datorita faptului ca GTX 1080 este semnificativ mai rapida decat GTX 980Ti sau chiar si Titan X, precum si datorita lipsei unei concurente serioase pe acest segment de piata, pretul lui GTX 1080 este mai mare decat ceea ce am vazut in cazul lansarii lui GTX 980. Pe intelesul tuturor, strategia celor de la Nvidia s-a modificat, in parte si datorita comercializarii referintei sub brand propriu in SUA, Germania, Marea Britanie si Franta. Astfel, pentru a nu face concurenta neloiala integratorilor, cei de la Nvidia au denumit referinta “Founders Edition”, aceasta avand un pret recomandat diferit de cel comunicat integratorilor.

Modelul Founders Edition poate fi achizitionat in tarile mentionate mai sus pentru 699 USD (SUA), 657 Euro fara TVA in Franta si Germania (789 Euro la raft) si 619 GBP la raft in Marea Britanie. In Romania, pretul recomandat pentru GTX 1080 Founders Edition (adica modelul care va fi disponibil incepand cu data de 27 Mai) este 3499 RON.

Desigur, nu trebuie sa fiti dezamagiti, deoarece pretul recomandat pentru parteneri este 599 USD, iar implementarile acestora ar trebui sa isi faca aparitia dupa Computex. Daca va mai amintiti, in momentul lansarii GTX 980 avea un MSRP de 549 USD, pretul recomandat pentru Romania fiind 2499 RON. Daca imi aduc eu bine aminte, primele modele au aparut undeva in jurul sumei de 2600 RON, iar in momentul de fata placa poate fi achizitionata cu preturi incepand de la 2400 RON. In cazul lui GTX 1080, MSRP-ul pentru integratori este 599 USD, prin urmare primele implementari ale acestora ar trebui sa isi faca aparitia in jurul sumei de 2800 RON, deci este posibil ca in Iulie-August sa vedem si implementari mai prietenoase de la GIGABYTE pozitionate in jurul sumei de 2700 RON.

Un alt aspect pe care as dori sa il mentionez este noul bridge SLI. Pentru configuratiile 2 x SLI, cei de la Nvidia au produs un nou tip de bridge, care utilizeaza ambele conexiuni disponibile pe placa. Nu va faceti griji, putem utiliza in continuare configuratii de tip 3 Way si 4 Way SLI, cel mai probabil cu ajutorul bridge-urilor existente deja pe piata.

La final, pot doar sa confirm afirmatia celor de la Nvidia… avem noi tehnologii la dispozitie pentru VR (Simultaneous Multi Projection si Single Pass Stereo), avem unelte noi cu ajutorul carora artistii digitali vor crea adevarate opere de arta (Ansel) si nu in ultimul rand… avem un nou rege – GTX 1080! Personal, astept cu nerabdare implementarile integratorilor, pentru ca sunt convins ca vom avea parte de frecvente “stock” uriase. Iar entuziastul din mine viseaza deja la GP100… Nu ma intelegeti gresit, nu simt ca GTX 1080 nu ar fi suficienta pentru ceva anume. Ba chiar sunt entuziasmat de existenta unui GTX 1070, care va schimba probabil form-factor-ul PC-urilor de gaming high-end dupa lansarea din Iunie. GTX 1080 este pur si simplu cea mai puternica placa video produsa vreodata. Cu toate acestea, faptul ca un monstru cu performante inimaginabile sta in hibernare intr-un sertar trezeste pur si simplu la viata entuziastul din mine.
 
Outro

. Citeste toata stirea Review – Nvidia GeForce GTX 1080 – A New King la lab501.ro

Urmareste stirile din categoria Hardware si pe Facebook la adresa de web https://www.facebook.com/StiriITC si pe Twitter la adresa https://twitter.com/stiri_itc_ro. Daca ti-a placut aceasta stire, foloseste butoanele de socializare de mai jos pentru a raspandi stirea.  Nu rata celelalte stiri din Hardware. Vezi titlurile cele mai importante in sectiunea de jos.

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

  Article "tagged" as:
  Categories: